Zápcha ako nepríjemnosť alebo choroba?

Zápcha postihuje asi 30% populácie a predovšetkým ženy. Medzi najbežnejšie príčiny patria zlé zloženie stravy a stres.
 
·         Ak nechodíte na toaletu každý deň, nič vážne sa nedeje a je to prirodzené. Denné vyprázdňovanie nie je určujúcim ukazovateľom správnej funkcie čriev. Dôležitejšie je, aby k vyprázdňovaniu dochádzalo čo možno pravidelne, a bolo bez známok bolesti.
 
·         Ak chodíme na záchod menej ako dvakrát týždenne, potom už sa hovorí o klasickej zápche.
 
·         Ak trvá ťažké vyprázdňovanie dva týždne až mesiac, potom sa jedná o krátkodobú zápchu. Ak je zápcha a jej príznaky sú dlhšie ako mesiac a súčasne je v stolici krv alebo hlien, už by ste problém mali konzultovať s lekárom.
 
·         Zápcha môže ukazovať aj na iné, vážnejšie problémy ako na zúženie čriev, polypy, nádory, zápaly alebo Crohnovu chorobu.
 
·         Zlému vyprázdňovaniu možno predchádzať správnou stravou, ktorá musí obsahovať dostatok vlákniny, čo zvýši objem stolice a zrýchlia sa črevné funkcie. Vláknina je obsiahnutá v potravinách rastlinného pôvodu a denne by ste jej mali zjesť až 30 gramov.
 
·         Veľmi priaznivo tiež na problémy so zápchou pôsobia najrôznejšie oriešky. Čistú vlákninu možno zakúpiť aj v lekárni.
 
·         Trávenie podporujú jogurty, kefír a kyslé mlieko a naopak pôsobí biele pečivo sladené cukrom. Vymeňte ho za celozrnné produkty bez prídavku cukru a obmedzte pojedanie cukroviniek a zlaďte cukrom ovocným.
 
·         Nevhodný pri zápche je aj alkohol, čierny čaj, ovocné šťavy a limonády. Nahraďte ich bylinkovými alebo ovocnými čajmi, nesladenými nápojmi, alebo čerstvými ovocnými alebo zeleninovými nápojmi.
 
·         Pri jednorazovej, akútnej zápche, sa jej môžeme zbaviť, napríklad hlbokými drepmi, vďaka ktorým črevá vibrujú a uvoľní sa. Pomáha aj sušené ovocie, jablčný mušt, minerálna voda Šaratica alebo ľanové semienko. Tiež sa odporúča pohár vody ráno nalačno.
 
·         Lieky na zápchu sa delia do troch skupín. Kontaktné, to je napríklad Gutalax. Osmotické, to je napr. Lactulosa. Objemové, to sú napríklad preparáty obsahujúce vlákninu.